2018. november 11., vasárnap

Vöröskáposztás kenyér

A Márton nap mellett egyre kevésbé lehet elmenni szó nélkül. Lassan úgy "kinövi" magát, mint anno a Valentin nap. Az éttermek zsúfolásig tömve - rossz idők járnak mostanság a libákra. És persze elmaradhatatlan a párolt káposzta ilyenkor. Na itt jövök a képbe. A múltkori céklás kenyér után egyszerűen kihagyhatatlannak bizonyult a párolt vöröskáposztás kenyér - hát megszületett.




Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg joghurt
2 ek disznózsír
25 dkg párolt vöröskáposzta
3 dkg élesztő
8 dkg só
1 kk cukor
15 dkg víz


  1. A liszteket egy tálban a sóval összevegyítjük, majd közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos vizet, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg "buborékolni" kezd.
  2. Elkezdjük dagasztani, hozzáadjuk a joghurtot is. Mikor nagyjából elvegyítettük, tegyük hozzá a zsírt. Dagasszunk szép ruganyos tésztát belőle.
  3. 1/2-3/4 órát kelesztjük letakarva, langyos helyen.
  4. Ha megkelt, vékonyan hintett deszkára borítjuk, kicsit megdögönyözzük és kinyújtjuk. Rászórjuk a párolt vöröskáposzta felét (amely már semmiképpen sem lehet meleg, nehogy túlkeljen a kenyér). 
  5. A tészta egyharmadát két oldalról egymás után behajtjuk, majd ugyanezt tesszük felülről és alulról is. 
  6. Újra kinyújtjuk, és rászórjuk a káposzta másik felét is, majd hajtogatjuk. Óvatosan cipóvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még 1/4-1/2 órát kelni hagyjuk. Közben a sütőt 250 fokra előmelegítjük. 
  7. Mielőtt a sütőbe helyezzük, kevés liszttel átsimogatjuk, és éles késsel gusztusosan bevágjuk. 
  8. 15 percig magas hőmérsékleten sütjük, majd visszavesszük a hőfokot és még 20 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...