2018. november 16., péntek

Fitt zsemlék

OK, kezdjük azzal, hogy van itt egy kis képzavar. Elárulok egy titkot: igazából nem a zsemlék fittek. 😀 De ha átnézzük a hozzávalókat, mindjárt megértjük, miről is van szó:
A graham liszt a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza, sokféle ásványi-anyag és vitamin tartalma van, kiemelkedő a rosttartalma, lassan felszívódó szénhidrát. A lenmag és a lenmagliszt szintén híres magas ásványi-anyag és vitamin-tartalmáról, emellett kiemelkedő az Omega-3 zsírsav tartalma, magas a fehérje-, alacsony a szénhidráttartalma. A többi hozzávaló egy zsemlére jutó mennyisége elenyésző, de tudnék jókat írni az olívaolajról vagy a szezámmagról is.


Hozzávalók:
30 dkg graham lsizt
10 dkg lenmag liszt
10 dkg finomliszt
1 ek. búzasikér
2 ek. olívaolaj
1 dkg élesztő
1 tk. cukor
1 ek. só
320 ml víz
2 ek. lenmag
1 ek. szezámmag
tej a kenéshez



  1. Az élesztőt 1,5 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszteket és a sikért egy tálba tesszük, elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a maradék langyos vizet, a felfuttatott élesztőt, 1 ek. lenmagot és dagasztjuk. Ha kész a dagasztás, 1 órán át kelesztjük.
  3. Ha megkelt, finoman átdögönyözzük, és 10 egyforma részre osztjuk. Zsemlét formázunk, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. Tetejüket tejjel megkenjük és megszórjuk a magkeverékkel. 
  4. 190 fokra előmelegítjük a sütőt. Míg a sütő melegszik, a zsemléket pihentetjük, majd 35-40 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...