2018. december 22., szombat

Bejgli: Nem repedt!

Bár a blogot elsősorban pékáruk, kenyerek témájában terveztem létrehozni, de a karácsonyi keltek szerintem egy kis jóindulattal beleillenek a körbe.

Azt hiszem a karácsonyi készülődés egyik neuralgikus kérdése, hogy reped-e a bejgli. Ezúttal büszkén kijelenthetem: nem! Bár, amikor repedt, akkor is ugyanolyan jóízűen fogyasztottuk el, mintha tökéletes lenne. Nálam a bejglikészítésnek sajátos tradíciója van: közben Fábry Oh, Tannenbaumját szoktam hallgatni, és bár majdnem kívülről tudom, ugyanolyan jókat nevetek a poénjain, mintha először hallanám. Talán ez kell ahhoz, hogy jól sikerüljön.

Idén kicsit megvariáltam a megszokott töltelékeket, így a mákhoz aszalt áfonyát, a dióhoz aszalt sárgabarackot, míg a gesztenyéhez vörösborba áztatott szilvát tettem.




Hozzávalók (3 rúdhoz):
Tészta:
50 dkg liszt
10 dkg hideg vaj vagy margarin
7,5 dkg hideg zsír
4 dkg cukor
1 dkg friss élesztő
1 tojás+a kenéshez
1 dl tej
csipetnyi só

Mákos töltelék (1 rúdhoz):
13 dkg darált mák
9 dkg cukor
0,9 dl víz
1/2 citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 marék aszalt áfonya

Diós töltelék (1 rúdhoz):
13 dkg darált dió
7 dkg cukor
0,7 dl víz
1/2 citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 marék aszalt sárgabarack

Gesztenyés töltelék (1 rúdhoz):
10 dkg magozott aszalt szilva
1 dl száraz vörösbor
25 dkg gesztenyemassza
1/2 tk. őrölt fahéj
1/2 ek. darált háztartási keksz
néhány csepp rumaroma



1. A tejet meglangyosítjuk, egy csipet cukrot teszünk bele, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és a cukorral, majd hozzáadjuk a felfuttatot élesztőt, egy tojást és egy csipet sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen néhány órán hát pihentetjük.

2. Közben elkészíthetjük a töltelékeket:
A mákos töltelékhez a cukorból és a vízből szirupot készítünk, majd leforrázzuk vele a mákot. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az áfonyát, jól összekeverjük.
A diós tölteléknél hasonlóképpen járunk el: a vízből és a cukorból szirupot készítünk, amit a darált dióra öntünk, hozzáadjuk a citromhéjat és az apróra vágott sárgabarackot.
A gesztenyés töltelékhez az aszalt szilvát felapírtjuk, és legalább egy órára vörösborba áztatjuk. Ha kész lecsepegtetjük (nem nyomkodjuk ki!), a gesztenyemasszát áttörjük, hozzáadjuk a többi hozzávalók (fahéjat, darált kekszet, rumaromát), és jól elkeverjük.

3. Ha elkészült a tésztánk, három egyenlő részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen téglalap formájúra nyújtjuk. A tölteléket elkenjük rajta, majd a hosszabb oldalain és egy rövidebb oldalán 1-1 cm-t behajtunk, és a nem behajtott oldal felől feltekerjük.

4. A kész bejgliket zsírozott tepsiben egymástól tisztes távolságban elhelyezzük, tetejüket hosszanti irányban tojással megkenjük. Meleg helyen legalább fél órát állni hagyjuk, majd újból megkenjük tojással - ezúttal a másik irányban. Hideg helyre tesszük, amíg megszárad a tojás. (Ettől lesz szép márványos a felülete.)

5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a rudakat kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...