2018. december 28., péntek

Kenyérlángos, langalló vagy töki pompos

Bevallom, sosem néztem utána mi a különbség a címben szereplő ételek között. Számomra a töki pompos sajtos, kolbászos, míg a kenyérlángos=langalló, szalonnával, vagy sonkával készül sajt nélkül. Életem meghatározó élménye volt a bárándi Koroknai portán (http://www.koroknaiporta.hu) fogyasztott kenyérlángos a maga egyszerűsűgével: kenyértészta vastagon megkenve tejföllel, kaporral fűszerezve, megszórva házi szalonnával, paradicsommal, paprikával és hagymával. Ennyi. Kemencében sütve - maga a mennyország. Az alábbi ennek csak halovány utánzata, de az emlékek felídézésére alkalmas.
Gluténérzékeny családtagokra gondolva megosztom a lisztérzékeny változatot is...






Tészta (2 gáztepsire való):
100 dkg finomliszt
30 g élesztő
1 csipet cukor
1 evőkanál só
kb. 500 ml langyos víz

Az élesztőt a cukorral kb. 1,5 dl vízben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, majd a felfuttatott élesztővel és a maradék vízzel tésztává dagasztjuk. Akkor kész, ha már nem ragad, de viszonylag lágy. Pár percig pihentetjük, kettéosztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsikbe simítjuk.

Tészta (gluténmentes, kb. 20*30 cm-es tepsibe):
30 dkg rizsliszt
2 tk. szárított élesztő
2-2,5 dl langyos víz
0,5 ek. cukor
0,5 dl olaj
1 teáskanál só

A hozzávalókat összegyúrjuk, kb. 15 percig kelesztjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben kézzel elnyomkodjuk, majd a feltéteket ráhelyezzük.



Feltét (2 gáztepsihez - saját ízlésünkhöz igazítva):
1,5 doboz 150 g-os tejföl, kockára vágott szalonna/sonka/karikázott kolbász, 1 kockára/félkörre vágott hagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, kapor/snidling ízlés szerint, reszelt sajt


250 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...