Kicsit kutakodtam a neten, ez egy olyan péksütmény, ami a lengyelországi - krakkói - zsidó közösségek jellegzetes étele volt, aztán a kelet-európai zsidók vitték Amerikába, ahol igazán nagy karriert futott be. De olyan oldalt is találtam, amely szerint Erdélyből, sőt akár Kínából is származhat eredetileg.
Lényege, hogy a kelt tésztát zsemleszerű gombóccá formázzuk, kezünkkel lyukat húzunk a közepébe, rövid ideig vízben főzzük, majd ezt követően sütjük. Lényegében a fánkhoz hasonlít formára. Egészen izgalmas lesz ettől a tészta állaga!
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (BL80) *
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
3 dl langyos víz
1 evőkanás só
1 tk. olívaolaj
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál lenmag
A főzéshez:
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál barna cukor
* Ha nincs otthon kenyérlisztünk, akkor adjunk a finomliszthez egy evőkanál bűzasikért - ugyanolyan jó lesz.
Futtassuk fel az élesztőt a langyos vízben a cukorral. Mérjük ki egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és jól keverjük el. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, ide öntsük az élesztős vizet és adjuk hozzá az olajat. Dagasszunk belőle szép fényes tésztát, majd tegyük meleg helyre, amíg duplára kel.
Egy fazékban forraljunk vizet, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a barnacukrot. Míg felforr, a tésztát osszuk 16 egyenlő darabra, majd a forró, de nem lobogó vízbe helyezzük bele a tésztát úgy, hogy kis zsemlét formázunk, amelyet ujjunkkal kilyukasztunk, és mind a két felét 1-1 percig főzzük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Szűrőlapáttal vegyük ki, és tegyük egyből sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket szórjuk meg a magkeverékkel.
A forró, 200 fokos sütőbe helyezve kb. 20 perc alatt süssük pirosra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése