2018. december 30., vasárnap

Bagel

Van az úgy, hogy az ember reggel felkel, és érzi: ma bagelt fog sütni. Valahogy így volt ez ma is. :)
Kicsit kutakodtam a neten, ez egy olyan péksütmény, ami a lengyelországi - krakkói - zsidó közösségek jellegzetes étele volt, aztán a kelet-európai zsidók vitték Amerikába, ahol igazán nagy karriert futott be. De olyan oldalt is találtam, amely szerint Erdélyből, sőt akár Kínából is származhat eredetileg.
Lényege, hogy a kelt tésztát zsemleszerű gombóccá formázzuk, kezünkkel lyukat húzunk a közepébe, rövid ideig vízben főzzük, majd ezt követően sütjük. Lényegében a fánkhoz hasonlít formára. Egészen izgalmas lesz ettől a tészta állaga!



Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (BL80) *
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
3 dl langyos víz
1 evőkanás só
1 tk. olívaolaj
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál lenmag

A főzéshez:
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál barna cukor

* Ha nincs otthon kenyérlisztünk, akkor adjunk a finomliszthez egy evőkanál bűzasikért - ugyanolyan jó lesz.

Futtassuk fel az élesztőt a langyos vízben a cukorral. Mérjük ki egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és jól keverjük el. Készítsünk egy mélyedést a közepébe, ide öntsük az élesztős vizet és adjuk hozzá az olajat. Dagasszunk belőle szép fényes tésztát, majd tegyük meleg helyre, amíg duplára kel.

Egy fazékban forraljunk vizet, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a barnacukrot. Míg felforr, a tésztát osszuk 16 egyenlő darabra, majd a forró, de nem lobogó vízbe helyezzük bele a tésztát úgy, hogy kis zsemlét formázunk, amelyet ujjunkkal kilyukasztunk, és mind a két felét 1-1 percig főzzük. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.


Szűrőlapáttal vegyük ki, és tegyük egyből sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejüket szórjuk meg a magkeverékkel.


A forró, 200 fokos sütőbe helyezve kb. 20 perc alatt süssük pirosra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...