2018. december 23., vasárnap

Marcipános stollen

A stollen a németek tradicionális karácsonyi kalácsa. Állítólag a formája, illetve a fehér porcukor hintés miatt a bepólyált Kisjézusra emlékeztet. Nos...az én kalácsom egy "többhónapos újszülöttre" emlékeztethet legfeljebb a méretei alapján, így ha újra nekifutok, szerintem két részben sütöm meg a tésztát. Mert lesz újabb próbálkozás, az már biztos. Klasszikusan kandírozott citrushéjjal, aszalt gyümölcsökkel, karácsonyi fűszerekkel készítik, leginkább a magyar gyümölcskenyérre hasonlít.
A mi családunkban nem túl népszerűek az efféle kandírozott gyümölcsfélék, így aszalt sárgabarackkal, marcipánnal és apróra vágott mandulaszemekkel készítettem, az egyetlen fűszere pedig a jó minőségű narancs illóolaj volt.
Boldog karácsonyt!


Hozzávalók:
2 dl langyos tej
5 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
25 dkg puha vaj/margarin
6 tojássárgája
csipet só
50 dkg liszt
egy marék aszalt sárgabarack apróra vágva
fél marék mandula felaprítva
5 dkg felkockázott marcipán
10-15 csepp 100%-os illóolaj
2 csomag vaníliás porcukor

1. Az élesztőt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálban a sóval elkeverjük. A puha vajat/margarint a maradék cukorral és a tojássárgával habosra keverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a lisztet, és összedolgozzuk. Hozzáadjuk a darabolt barackot, marcipánt és mandulát, valamint az illóolajat is, és ezzel is összegyúrjuk - vigyázva, hogy a marcipánkockák lehetőség szerint egyben maradjanak.

2. Letakarva 30 percig kelesztjük.

3. Kissé átgyúrjuk, cipóvá formázzuk. (Ez esetben én két kisebb cipót készítenék.) Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és letakarva újabb 30 peercig kelesztjük. Közben a sütőt 170 C-ra előmelegítjük.

4. Sütőbe helyezzük, 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a vaníiliás cukorral meghintjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...