2018. november 3., szombat

Pita ahogy nyultanti készíti

2011. óta vagyok tag a nosalty.hu oldalon, rendszeresen küldök be recepteket, de olyan népszerűséget, mint a pitával, még egyik receptemmel sem sikerült elérnem. 2014-ben került fel az oldalra, azóta - a mai napig - 72.685 a nézettsége, több oldalon rábukkantam már, hogy megosztották, így nem maradhat le a blogról sem. A recept a kedvenc receptes könyvemből (Szakácskönyv kenyérsütő gépekhez) van, kissé átdolgozva kézi készítésre.
Tegnap csevapot készítettünk ebédre, így egyértelmű volt, hogy az ajvar és a lila hagyma mellett pitának is készülnie kellett.
Igazából a tapasztalataim szerint egy igazán fontos titka van, hogy ilyen szépen "felfújódjanak": csakis sodrófával szabad nyújtani, kézzel nem. De fontos, hogy a sütő forró legyen és várjuk meg a "pihenőidőket".


Hozzávalók:
210 g víz
1 evőkanál olívaolaj
350 g liszt
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál instant élesztő


A lisztet a sóval egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet és beleszórjuk a cukrot, élesztőt. Elkezdjük dagasztani, majd amikor már kissé összeállt a tészta, hozzáadjuk az olajat is. Ha kész, egy kissé lisztezett gyúrótáblán 6-10 egyenlő méretű golyóvá formázzuk, letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük, két sütőlemezt beleteszünk, hogy jól átforrósodjanak. A tésztákat sodrófával(!) kb. fél cm magasra nyújtjuk, sütőfóliára elhelyezzük. Letakarva újabb 10 percig pihentetjük. Azután mehet a sütőlapokra, és 5-8 perc alatt (amíg puffadni, pirulni kezd) megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...