2018. október 27., szombat

Bizarr-bíbor céklakenyér

A Halloween partik sztárja is lehet szendvicsalapként a céklás kenyér, mely kívül-belül vöröses színben pompázik. A meglepetés mégis leginkább az, hogy aromájában nem a cékla, hanem a sült hagyma dominál.


Hozzávalók:
300-350 g nyers cékla meghámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve
300 g finomliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 közepes fej hagyma apróra vágva
150 g langyos víz
42 g élesztő
50 g napraforgóolaj
13 g só




  1. A liszteket egy tálba tesszük, összevegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig felfutni az élesztőt. 
  2. Ezt követően elkezdjük gyúrni, ha nagyjából összeáll, hozzáadjuk az olajat, majd a céklát és a hagymát. Ne aggódjunk, nem lesz túl száraz, amint elkezdjük gyúrni-dagasztani, a cékla is levet ereszt, és finom, ruganyos tésztát kapunk. Persze a zöldségek nedvességtartalma sem egyforma, ha szükséges, korrigáljuk vízzel vagy liszttel, hogy megfelelő legyen a tészta állaga. 
  3. Letakarva fél-háromnegyed órát kelesztjük langyos helyen.
  4. Ha megkelt, finoman lisztezett deszkára borítjuk, megdögönyözzük és formázzuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még fél órát kelni hagyjuk.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra, majd mielőtt behelyezzük a kenyeret, bevágjuk a tetejét. 
  7. 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 210 fokra és még 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...