2018. október 5., péntek

Egy hétköznapi magoskenyér

Mi tagadás, hétköznap, munka után az embernek nincs sok ideje dagasztással, kelesztéssel, formázgatással bíbelődni, így hamar feladja a házi kenyérsütést...ezekre az alkalmakra kiváló megoldás az alábbi kenyér, amit nem kell dagasztani, csak belezúzni a hozzávalókat, összekeverni, hagyni egy háromnegyed órát-órát kelni, aztán gyors hajtogatás és mehet a sütőbe. Bármelyik boltit szégyenbe hozza!



Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 evőkanál étolaj
4 dl langyos víz
1 kk. cukor
2 kk. só
2,5 dkg élesztő
1 ek. napraforgómag
1 ek. szezámmag
1 ek. lenmag
1 ek. tökmag
tojásfehérje a kenéshez


Az élesztőt egy tálban langyos vízzel és a cukorral kissé felfuttatjuk. Közben a liszteket egy tálba tesszük, összekeverjük a sóval. A magokat egy külön tálba mérjük, összekeverjük. A liszt közepébe kis mélyedést készítünk, hozzáadjuk az élesztős vizet, az olajat, a magokból három evőkanállal, majd az egészet egy fakanállal jól összekeverjük. Vizes konyharuhával letakarjuk, kb. 3/4-1 óra alatt kétszeresére kelesztjük.
A sütőt 220 fokra melegítjük, közben megformázzuk a kenyeret. Egy jó vastagon lisztezett deszkára borítjuk, tetejét is lisztezzük, kézzel kihúzkodjuk kb. 30x40 cm méretűre, majd előbb a hosszú oldalát, végül a rövid oldalát is középre hajtjuk. Megfordítjuk, kerekre formázzuk, és ha van öntöttvas lábosunk, akkor abban, ha nincs, egy jénai is megteszi, papírral kibéleljük, és a tésztát belehelyezzük. Míg a sütő melegszik, addig kicsit pihentetjük, majd a tetejét bevágjuk, tojásfehérjével megkenjük és a maradék maggal megszórjuk. Kb. 40 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...