2018. október 2., kedd

Chia magos szendvicskenyér

Azt  hiszem ez az igazi egészséges reformkenyér. A chia mag (más néven azték zsályamag) annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy a legtöbb egészségportál ódákat zeng róla. Ehhez jön még a teljes kiőrlésű búza és rozsliszt, és persze ne feledkezzünk meg a lenmag csodás hatásairól se. Na és itt még nincs vége a kenyér pozitív tulajdonságainak, ugyanis nem kell dagasztani, összevegyítjük az alapanyagokat, fél órát állni hagyjuk, egy órát sütjük, és kész. És tényleg ilyen egyszerű...




Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg rozsliszt
3,5 dl langyos víz
10 g só
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg chiamag
3 dkg lenmag
3 evőkanál kókuszzsír

A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük, közepébe kis mélyedést készítünk. A mélyedésbe öntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Adunk neki egy kis időt, amíg az élesztő dolgozni kezd, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Jól elvegyítjük, dagasztani nem kell. Kissé ragacsosabb lesz a massza, mint a megszokott, de ez nem probléma. Fél órára magára hagyjuk.
A tésztát kenyérformába tesszük, elsimítjuk. Tetejét is megszórhatjuk chia maggal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, addig még kicsit pihentetjük a kenyeret, majd 1 óra alatt készre sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...