2018. október 7., vasárnap

Magos barna császárzsemle

Naná, hogy Limara kenyeres könyve, Limara receptjei számomra is alapműnek számítanak. Tőle tanultam azt is, hogy kell császárzsemlét készíteni. De mit tegyek, ha az ő receptje fehér zsemle, én pedig imádom a bolti, barna, magos császárzsemlét. Így elkezdtem kísérletezni, hogy valami hasonlót hozzak össze...legközelebb, azt hiszem, a finomliszt egy részét még lecserélem graham lisztre... 😉


Hozzávalók:

650 g finomliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
250 g tej
250 g víz
50 g olaj
42 g élesztő
15 g só
1 kávéskanál cukor
15 g lenmag + a szóráshoz
20 g szezámmag + a szóráshoz

A langyos tejet és langyos vizet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk.
Közben egy tálban elvegyítjük a liszteket a sóval, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, az olajat és a magokat. Tésztát dagasztunk, akkor jó, amikor a tészta szép fényes, és elválik a tál falától és a kezünktől. Langyos helyen 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, és 12-14 db egyforma gombócot formálunk belőle. Ezután a gombócokat egyenként kézbe vesszük, kb. 30 cm-esre sodorjuk, majd a következő módon hajtogatjuk:




A megformázott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távolabb elhelyezzük, kb. 30 percig pihentetjük A sütőt 210 fokra előmelegítjük, aljába egy edényben (én pléhbögrét használok erre a célra) vizet teszünk. Mielőtt sütőbe tennénk, langyos vízzel megspricceljük a zsemléket, és szezámmag-lenmag keverékével megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...