Az egyik kedvenc kenyeres szakácskönyvemből való ez a recept. És azt hiszem, ezzel a kenyérrel indult, hogy elkezdtem gondolkozni, milyen zöldségek kerülhetnek bele a tésztába. Azért érdemes ezzel kísérletezni, mert hihetetlenül finom állagúvá teszik a tésztát, a különböző zöldségek izgalmas íz- és színvilágot eredményeznek kenyerünknek, és az sem elhanyagolható, hogy a liszteket kiváltva sokkal egészségesebb, kevesebb kalóriát, szénhidrátot, ám annál több rostot tartalmazó pékáru lesz az eredmény.
Az egyik hozzávaló az író - ha ez véletlenül nem lenne otthon, no, hát minden háztartásban előfordul ilyesmi malőr, akkor bátran helyettesítsük kefirrel, joghurttal, esetleg tejföllel.
Hozzávalók:
5 ek. író
100 g víz
175 g reszelt cukkini
375 g finomliszt
75 g teljes kiőrlésű liszt
1,5 ek. napraforgómag
1,5 ek. tökmag
2 tk. köles
1,5 tk. só
1,5 tk. cukor
3 ek. vaj
40 g élesztő
A liszteket egy tálba tesszük, elvegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és belemorzsoljuk az élesztőt. Kicsit pihentetjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól formázható tésztát dagasztunk. Egy órán keresztül langyos helyen kelesztjük, majd cipóvá formázzuk. Még 15-20 percet pihentetjük egy sütőpapírral bélelt tepsin, közben a sütőt 250 fokra előmelegítjük. Mielőtt sütőbe dugjuk, bevágjuk a tetejét egy éles késsel. Kb. 25-30 percig sütjük - amíg az alját megkopogtatva kellemes kongó hangot nem ad.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)
Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...
-
Csalhatatlan jele a tavasznak, amikor medvehagymaillat árasztja el az erdőt. Ilyenkor képtelenség ellenállni - de miért is tennénk, hiszen r...
-
Bevallom, sosem néztem utána mi a különbség a címben szereplő ételek között. Számomra a töki pompos sajtos, kolbászos, míg a kenyérlángos=la...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése