2018. október 11., csütörtök

Édesburgonyás kenyér vol. 2.

Az előző bejegyzésben előrebocsájtottam, hogy lesz még főtt édesburgonyával is kenyér. Maradt a múltkori vásárlásból, tehát adta magát, hogy ezzel készüljön a kenyér. Huhúúú, hát megérte ezt kipróbálni. Az illata, az állaga, az íze, a roppanóssága...mennyei. 


Hozzávalók:
400 g finomliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
200 g kihűlt(!) főzővíz
30 g élesztő
10 g só
350 g főtt, lecsöpögtetett, kihűlt(!) édesburgonya

A liszteket egy nagy tálban elvegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük az édesburgonya főzőlevét. Belemorzsoljuk az élesztőt, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezt követően beletesszük az édesburgonyát - elég csak a kezünkkel összenyomkodni, nem baj, ha marad egy-két morzsányi nagyobb darab. Megdagasztjuk a tésztát - egészen addig, amíg elválik az edény falától és a kezünktől. Letakarva, langyos helyen egy órát kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett felületen átdögönyözzük, veknit formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Közben a sütőt max. fokozatra (nálam 250 fok) előmelegítjük. Mielőtt sütőbe tesszük, bevágjuk a tetejét, majd 25-30 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...