2019. március 16., szombat

A tavasz biztos jele: Medvehagymás pogácsa

Csalhatatlan jele a tavasznak, amikor medvehagymaillat árasztja el az erdőt. Ilyenkor képtelenség ellenállni - de miért is tennénk, hiszen roppantul egészséges -, muszáj néhány marokkal szedni, hiszen fantasztikus dolgok készülhetnek belőle. Ez az alap, a medvehagymás pogácsa, enélkül nincs is szezon. Annyi, de annyi felhasználási módja van még, de ez kihagyhatatlan! :)


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg medvehagyma
2 db tojássárgája
1 dl tejföl
25 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
1 dl tej
só ízlés szerint
1 dkg cukor



  1. A medvehagyma leveleket csíkokra vágjuk. Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. Közben a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Majd hozzáadjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalót a medvehagyma kivételével. Jól kidolgozzuk, félkemény rétestészta állagú tésztát kapunk. Fél órát langyos helyen pihentetjük.
  3. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és megszórjuk a medvehagyma felével. Feltekerjük, mint egy tekercset, harmadát mindkét oldalról ráhajtjuk, nyújtófával kissé ellapogatjuk, és újabb 20 percre pihenni hagyjuk. 
  4. Ismét kinyújtjuk, rászórjuk a maradék medvehagymaleveleket, és az előző módon felcsavarjuk, hajtogatjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk. 
  5. A tetejét tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...