2019. április 8., hétfő

Medvehagymás-túrós kenyér

Szerintem medvehagymás kenyér, Dávid szerint óriáspogácsa. Legyen. Akkor már kapott pogácsa dizájnt is! Na jó, lehet, hogy tényleg a medvehagymás túrós pogácsa ihlette - esküszöm, eljátszottam a gondolattal, hogy sajtot is tegyek bele (vagy a tetejére). De azért ez igazából kenyér, és igen jó fajta!

Figyelem! Medvehagymát csak megbízható forrásból! Sokáig nagyképűen én is azt mondtam, mikor szóbakerült, hogy milyen nagyon hasonlít egymásra a mérgező gyöngyvirág és a medvehagyma, hogy ugyan már! 
1. Nem is láttam még erdőben gyöngyvirágot. (De, azóta már igen!) 
2. Úgysem nőnek egy helyen. (De, láttam már olyan fotót, ahol egymás mellett éltek boldogan.) 
3. A gyöngyvirág később nő. (A kertünkben most épp mind a kettő van.) 
4. A medvehagymát felismerni a fokhagymaszagról. (Igen, és minden egyes levelet megszagolgatunk?)
Ma már azt mondom, hogy meg lehet őket különböztetni, nézzünk utána az ismertetőjegyeknek, és legyünk óvatosak. Jól nézzük meg, mit eszünk. Ha nem vagyunk benne biztosak, akkor vegyünk inkább boltban (sajnos a piac is necces néha).


Hozzávalók:
25 dkg túró
45 dkg finomliszt
25 dkg Graham liszt
4 dkg élesztő
30 dkg víz (kb.)
1 csokor medvehagyma
3 dkg só

A liszteket egy tálban a sóval elkeverjük, mélyedést készítünk a közepébe, és a langyos víz egy részét beleöntjük, belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg kicsit felfut, a megmosott medvehagymát apróra vágjuk (én fűszerollóval szoktam, azzal gyorsan megy és egyenletes, de késsel is hamar megvan).
Beletesszük a tálba a többi hozzávalót: a túrót és a medvehagymát és elkezdjük dagasztani. A vizet apránként adjuk hozzá: függ a medvehagyma illetve a túró nedvességétől, hogy mennyi víz kell bele pontosan, inkább apránként hozzáadva állítsuk be a ruganyos állagot. Ha szépen összeállt a tészta, langyos helyre tesszük kelni.



Ha megkelt (kb. 45 perc), megformázzuk, ízlésünknek megfelelően bevagdossuk. Bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (250 fok), és negyed órát pihentetjük a kenyeret.
10 percig sütjük magas hőfokon, majd lejjebb vesszük 180 fokra és még kb. 15 percig sütjük, míg szépen megpirul. Rácsra tesszük kihűlni (ha kibírjuk).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...