2019. április 19., péntek

Medvehagymás-csalános fonott kalács

Húsvét tájékán a fonott kalács mindig népszerű. Volt még egy kis medvehagymám a hűtőben, így gondoltam, legyen medvehagymás. Aztán kiderült, hogy tényleg csak kevés medvehagyma volt, de a héten "megmentettem" a fűnyírás elől egy méretes csalánt az udvar közepéről, amiből ugyan kenyérrel akartam kísérletezni, de most kapóra jött. Így lett hát medvehagymás-csalános.

Dávid szerint bizarr dolog medvehagymás kalácsot gyöngyvirággal fotózni
Hozzávalók:
    30 dkg margarin
    1 csokor medvehagyma
    zsenge csalánlevelek ízlés szerint
    2.5 dl tej
    65 dkg finomliszt
    1 db tojás
    1 ek cukor
    5 dkg friss élesztő
    0.5 ek só
A tetejére
    1 db tojássárgája
    2 ek tej

    2 ek szezámmag

  1. A medvehagyma kivételével összeeresztjük a hozzávalókat, és rugalmas tésztát gyúrunk, aztán dagasztunk.
  2. Kétszeresére kelesztjük, majd elfelezzük, mindkét felet három-három részre osztjuk.
  3. A gombócokból inkább hosszabb és keskeny, egyforma méretű téglalapokat nyújtunk.
  4. A medvehagymát és a csalánt durvára vágjuk, elosztjuk, hogy minden téglalapra jusson, és a tésztára szórjuk, majd feltekerjük őket. Így kapunk 3 kis kígyót, ezeket már lehet fonni. A másik féllel ugyanígy járunk el. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és hagyjuk pihenni, amíg kicsit megkel. Annyi idő bőven elég, amíg a sütő bemelegszik. 
  6. Egy tojás sárgáját és 1/2 dl tejet kikeverünk, lekenjük a kalácsot, megszórjuk szezámmaggal, és mehet a sütőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...