Az itt leírt adagból 2 db készült a képen látható kalácsból.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
6 dl tej (langyos)
1 csipet cukor
2.5 dkg élesztő
1 db tojás
2 kávéskanál só
1 ek sertészsír
- 1 kg lisztet kimérünk, 2 dl tejet meglangyosítunk.
- Csipetnyi cukorral, 2,5 dkg élesztővel és egy maréknyi liszttel kovászt készítünk, ezt fél órát kelesztjük.
- A maradék liszthez adjuk a tojást, annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk (kb. 4 dl), a sót és a zsírt, illetve hozzáöntjük a kovászt. A tésztát összegyúrjuk, majd jól megdagasztjuk, amíg jó kis ruganyos tésztát kapunk, ami már nem ragad. A dagasztás végeztével kb. 1 órán át kelesztjük.
- Lisztezett gyúródeszkán átforgatjuk, megfelezzük, majd 6-6 részre osztjuk. Ezeket egyenként megsodorjuk, és kis kalácsokat fonunk belőlük. (Hatosfonás pl. itt)
- Zsírozott tepsibe helyezzük, a tetejüket felvert tojással megkenjük, ízlés szerint sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kicsit még pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 200 fokon aranysárgára sütjük.
Tipp: Ha nem húsvétra, hanem pl. esti borozgatáshoz készítjük, kínálhatjuk mártókával is: 2 púpos evőkanál liba- vagy kacsazsírt felolvasztunk, belekeverünk fél liter tejfölt, 2 kávéskanál sót és kevés őrölt borsot. Összeforraljuk, és a kisült kalácsokhoz kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése