A héten vásároltam egy cserép friss bazsalikomot. Ahogy megcsapta az illata az orromat, tudtam, mi lesz a következő kenyér: a paradicsomos-bazsalikomos. Úgy is mondhatnám: a nyári szezont ezennel megnyitom. Nehéz jelzőket találni ennek a kenyérnek az aromájára, a bazsalikom és a paradicsom klasszikus együttese nem kíván semmi extrát: tegyünk rá egy szelet sajtot, vagy kenjük meg egy kis vajjal, ropgtassunk hozzá néhány koktélparadicsomot, töltsünk egy pohár rozét, és élvezzük az ízeket!
Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
200 g hámozott paradicsom
1 marék bazsalikom
500 g finomliszt
2 tk. só
1 tk. bors
35 g élesztő
kb. 150 g víz
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olívaolajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a hámozott paradicsomot (lehet konzerv is, úgy egyszerűbb), néhány perc alatt puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval és a borssal, majd hozzáadjuk a kihűlt paradicsomos keveréket, az apróra vágott bazsalikomlevelet, belemorzsoljuk az élesztőt, és apránként adagoljuk a vizet. A paradicsom levesességétől függ, hogy mennyi vizet vesz fel, de a tészta egyébként is kicsit ragacsosabb, mint a szokásos. Letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd kissé átdögönyözzük, és mivel lágy a tészta, jobb, ha formában sütjük. Ehhez én hengerszerűvé formáztam, amit enyhén megtekertem, majd kenyérformába tettem.
Amíg felmelegszik a sütő (kb. 15 perc) letakarva pihentetjük, majd 200 fokon 35 perc alatt sütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)
Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...
-
Csalhatatlan jele a tavasznak, amikor medvehagymaillat árasztja el az erdőt. Ilyenkor képtelenség ellenállni - de miért is tennénk, hiszen r...
-
Bevallom, sosem néztem utána mi a különbség a címben szereplő ételek között. Számomra a töki pompos sajtos, kolbászos, míg a kenyérlángos=la...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése