2019. május 12., vasárnap

Paradicsomos-bazsalikomos kenyér

A héten vásároltam egy cserép friss bazsalikomot. Ahogy megcsapta az illata az orromat, tudtam, mi lesz a következő kenyér: a paradicsomos-bazsalikomos. Úgy is mondhatnám: a nyári szezont ezennel megnyitom. Nehéz jelzőket találni ennek a kenyérnek az aromájára, a bazsalikom és a paradicsom klasszikus együttese nem kíván semmi extrát: tegyünk rá egy szelet sajtot, vagy kenjük meg egy kis vajjal, ropgtassunk hozzá néhány koktélparadicsomot, töltsünk egy pohár rozét, és élvezzük az ízeket!

Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
200 g hámozott paradicsom
1 marék bazsalikom
500 g finomliszt
2 tk. só
1 tk. bors
35 g élesztő
kb. 150 g víz


A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, az olívaolajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a hámozott paradicsomot (lehet konzerv is, úgy egyszerűbb), néhány perc alatt puhára pároljuk. Hűlni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval és a borssal, majd hozzáadjuk a kihűlt paradicsomos keveréket, az apróra vágott bazsalikomlevelet, belemorzsoljuk az élesztőt, és apránként adagoljuk a vizet. A paradicsom levesességétől függ, hogy mennyi vizet vesz fel, de a tészta egyébként is kicsit ragacsosabb, mint a szokásos. Letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük, majd kissé átdögönyözzük, és mivel lágy a tészta, jobb, ha formában sütjük. Ehhez én hengerszerűvé formáztam, amit enyhén megtekertem, majd kenyérformába tettem.

Amíg felmelegszik a sütő (kb. 15 perc) letakarva pihentetjük, majd 200 fokon 35 perc alatt sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...