2019. augusztus 31., szombat

Habcsókos málnás csokis kalács

Ha két kedvencem, Borbás Marcsi és Limara összefutnak a konyhában, abból már rossz dolog nem sülhet ki. Mikor a tévében láttam ezt a receptet, eldöntöttem, hogy ha jön a málnaszezon, feltétlenül kipróbálom. Persze a málnaszezon lecsengett, a recept meg nem készült el. Így most hirtelen felindulásból fagyasztott málnából elkészítettem, és húúúúú, hát nagyon megérte...
Mivel az én sütőformám kisebb volt, mint Limaráé, így megfeleztem az adagot, és egy részét muffinsütőben készítettem el. Egyébként pedig mindenkinek javaslom, hogy nézze meg ezt a jó hangulatú sütögetést, így kell a konyhában élvezni minden mozzanatot a készítéstől a kóstolásig:

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 tojássárgája
1 citrom héja
2 dl habtejszín
1 dl tej
2,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
2 tojásfehérje
3 evőkanál cukor
csipet só
25 dkg málna
10 dkg étcsoki



  1. A langyos tejben az élesztőt 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.
  2. Egy tálban a lisztet a sóval, maradék cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt. A tésztát összedolgozzuk, és szép simára dagasztjuk. Fél órára letakarva félretesszük kelni.
  3. A tojásfehérjét a cukorral és csipet sóval felverjük - ne legyen túl kemény, inkább kenhető.
  4. A megkelt tésztát vékonyan lisztezett deszkára borítjuk, kicsit megdögönyözzük, 3 mm vastagra nyújtjuk. Ha hasonlóképpen kis sütőformád van, mint nekem, előtte felezd el, egyik feléből lehet kalács, a másik része pedig sülhet muffin formában.
  5. A sütőformát papírral kibéleljük, kicsit ráhagyva - úgy hogy a segítségével ki lehessen emelni a formából sütés után a kalácsot.
  6. A kinyújtott tésztát a habbal megkenjük, majd megszórjuk málnával és apróra vágott csokival. Nekem fehércsoki volt csak itthon - azzal is nagyon finom lett!
  7. Feltekerjük, mint a bejglit, hat részbe vágjuk, és állítva belehelyezzük a sütőformába.
  8. 180-190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...