2019. október 17., csütörtök

Ütős chilis

Mostanság a chili minden formában, színben és scoville-egységben nagy divat. Miért hagynánk ki pont a kenyérből? Egy kis teljes kiőrlésű liszt, némi chili és megint valami különlegesség kerül az asztalra.


Hozzávalók:
350 g finomliszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
320 ml langyos víz
2 tk. só
2 tk. cukor
2 evőkanál vaj
3,5 dkg élesztő
2 db friss vagy 2-3 tk. szárított chilipaprika
2 evőkanál olaj
rizsliszt a szóráshoz




  1. A chilipaprikákat kimagozzuk, kis kockákra vágjuk és az olajon megpirítjuk. Félretesszük hűlni.
  2. A liszteket a sóval elvegyítjük, majd a közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a langyos vizet. Beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  3. Elkezdjük dagasztani és közben hozzáadjuk a vajat is. Mikor már majdnem kész a dagasztás, hozzáadjuk a kihűlt (!) chilipaprikát és az olajat, amiben sült. Hozzádagasztjuk, amíg szép, nem ragacsos tésztát kapunk.
  4. A tésztát letakarva 40 percig huzatmentes helyen kelesztjük.
  5. Ha megkelt, rizsliszttel vékonyan meghintett deszkára borítjuk, átdögönyözzük, ízlés szerint formázzuk, tepsire tesszük, bevágjuk. A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  6. 15 perc elteltével a kenyeret a sütőbe helyezzük, 15 percig sütjük. Majd a hőt 180 fokra mérsékeljük, és újabb negyed órát sütjük.
  7. Rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...