2019. október 19., szombat

Egy tökéletes vasárnap reggel sajtos croissant-nal

Mennyire kell elvetemült házipéknek lenni ahhoz, hogy vasárnap reggel az ember a családját frissen sült croissant illatával ébressze? Elárulom, nem is olyan nagyon. Ugyanis a munkásabb részét előző este kell elvégezni, reggelre csak a tojással megkenés, sajtozás és sütés marad. Aztán már csak annyi a dolgunk, hogy elégedetten szemléljük, ahogy a család boldogan falja az isteni reggelit, és begyűjtjük az elismeréseket.




Hozzávalók:
1 dl tej
4 dkg élesztő
4 evőkanál méz
70 dkg finomliszt
3 dl joghurt
2 tojás
1 tk. só
2 evőkanál napraforgóolaj
25 dkg vaj

A tetejére:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt




  1. Az élesztőt a langyos, mézzel elkevert tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, az olajat valamint a felfuttatott élesztős tejet.
  3. A tésztát jól megdagasztjuk, aztán egy órán keresztül lefedve kelni hagyjuk.
  4. Miután megkelt, kissé átdögönyözzük, és 8 egyenlő részre osztjuk.
  5. Mind a nyolc részt egyforma méretű kerek lappá nyújtjuk. 
  6. A vaj 1/7 részét az első lapra reszeljük, erre tesszük a második lapot, majd újra vaj, és így tovább, míg a 8. lappal be nem fedjük. 
  7. Az egészet együtt egy kb. 50 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. melyet 16 egyenlő cikkre vágunk. A cikkeket a körcikk közepén 3-4 cm-re bevágjuk, és innen haladva feltekerjük, kiflivé formázzuk.
  8. A croissant-okat egymástól tisztes távolságban tepsire ültetjük, folpackal lefedjük, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  9. Reggel a croissant-okat tojással lekenjük, sajttal bőséggel megpakoljuk, és hideg sütőbe toljuk. 160 fokon légkeverés mellett 20-25 percig sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...