2019. november 24., vasárnap

Káposztás

Zöldséges kenyér-próbálkozásaim egy újabb - szerintem jól sikerült - példánya. Meggyőződésem szerint a zöldséggel készülő kenyerek, amellett, hogy igazi változatosságot visznek eme mindennapi étel fogyasztásába, egészségesebbek, mint a hagyományos pajtásaik. Nő ugyanis a kenyér rosttartalma és csökken a szénhidrát (kis szerencsével némi ásványi anyag és vitamin is marad benne). Ez csak jó lehet, nem?




Hozzávalók:

40 dkg fehérliszt
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg búzacsíra
40 dkg párolt káposzta
2,5 dkg só
3,5 dkg élesztő
20 dkg víz



  1. A liszteket összekeverjük a búzacsírával és a sóval. Közepébe egy kis mélyedést készítünk, és beleöntjük a langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Ha látjuk, hogy dolgozik már az élesztő: vagyis buborékolni kezd a víz, hozzáadhatjuk a párolt káposztát is. Elsőre úgy tűnhet, hogy kevés a folyadék, de ne feledkezzünk meg a káposzta víztartalmáról. Hamarosan látni fogjuk, hogy egyáltalán nem száraz a tészta. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd kelni hagyjuk. 
  3. 40-50 perc elteltével  a sütőt 250 fokra előmelegítjük. A tésztát egy tepsire helyezzük, formázzuk, bevágjuk.
  4. Ha a sütő is felmelegedett, beletesszük a kenyérkénket, és 10 percig magas hőfokon, majd 180 fokra mérsékelve még kb. 20 percig sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd jó hangulatban elfogyasztjuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...