2020. május 21., csütörtök

Borsós-borsos

A nagy kovászolásban az utóbbi időben kicsit hanyagoltam a zöldséges kenyér témát. De most újra itt van egy újabb próbálkozás: ezúttal csicseriborsó és színes bors került a kenyértésztába. A csicseriborsó tartalmaz nagyjából 20%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot, B1- és B6-vitamint, valamint folsavat. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Szóval, ne sajnáljuk a kenyérből se!

 

Hozzávalók:
125 ml víz
125 ml tej
2 ek. olívaolaj
175 g csicseriborsó
500 g kenyérliszt (BL80)
3 tk. színes bors
1,5 só
2 tk. cukor
30 g friss élesztő

  1.  A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe tesszük a tejet és a vizet, cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk míg kissé felfut, majd összedolgozzuk a tésztát. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót és borsot is, és jól megdagasztjuk.
  2. Langyos helyen duplára kelesztjük, majd formázzuk, bevágjuk és még egyszer megkelesztjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra és további 15 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...