Sokat szoktak viccelődni a német nyelv dallamosságán, de lássuk be, a Rüblibrot igenis jól hangzik, a magyar megfelelőjével szemben (sárgarépás rozskenyér). És amivel biztosan nem lehet viccelni, ha a németekről van szó, az a kenyér. Ők aztán tudják milyen a jó pékáru, és nem is kötnek kompromisszumot, ha erről van szó. Ebben a kenyérben benne van minden, amitől igazán jó lehet egy ilyen cipó: rozsliszt, sárgarépa, magok, kovász.
Kicsit hibrid megoldás, hiszen a kovász mellett kevés élesztő is került bele, de ettől alkalmassá válhat egy hétköznapi kenyérsütésre is akár... És végre kovászosban is találtam olyant, amit egy kis zöldség hozzáadásával gazdagíthatjuk a rost- és tápanyagtartalmat, az ízélményről nem is beszélve.
Hozzávalók:
260 g világos rozsliszt
290 g BL80 kenyérliszt
16 g kovászmag
10 g élesztő
140 g friss sárgarépalé
100 g reszelt sárgarépa
90 g magkeverék (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)
16 g só
rizsliszt a szóráshoz.
- Először elkészítjük a kovászt. Ehhez a rozslisztből 160 g-ot elkeverünk a kovászmaggal és 160 g langyos vízzel, majd a pulton legalább 16 órán át állni hagyjuk. Előkészítjük magokat is: ha tökmagot, napraforgómagot használunk, azt egy üres serpenyőben előpirítjuk, így ízesebb lesz a kenyérben. Aztán összekeverjük a többi maggal és a sóval, illetve 90 g forró vízzel leforrázzuk. A dagasztásig ezt is lefedve állni hagyjuk, ettől jól megduzzadnak, mire a kenyérbe kerülnek.
- A sárgarépalében feloldjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a kovászt, a magkeveréket, a maradék liszteket, a reszelt sárgarépát és dagasztjuk. Szeretek dagasztani - nincs is dagasztógépem, éppen ezért -, mert hihetetlen, hogy az elején reménytelennek tűnő masszából egyszer csak összeáll a tészta. Ebben az esetben azért ez nem ilyen egyértelmű, hiszen végig kicsit ragadós marad a massza - hiába a rozsliszt már csak ilyen. Miután készen vagyunk, 40 percig letakarva kelesztjük.
- Lisztezett felületre borítjuk két részre osztjuk, formázzuk, rizsliszttel megszórjuk és szakajtóba tesszük. Újabb 40 perc pihenés következik.
- Időközben a sütőt 200 fokra előmelegítjük egy tepsivel. A cipókat a forró tepsire tesszük, bevágjuk, a sütőbe jégkockákat dobálunk, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése