2020. május 31., vasárnap

Rüblibrot

Sokat szoktak viccelődni a német nyelv dallamosságán, de lássuk be, a Rüblibrot igenis jól hangzik, a magyar megfelelőjével szemben (sárgarépás rozskenyér). És amivel biztosan nem lehet viccelni, ha a németekről van szó, az a kenyér. Ők aztán tudják milyen a jó pékáru, és nem is kötnek kompromisszumot, ha erről van szó.  Ebben a kenyérben benne van minden, amitől igazán jó lehet egy ilyen cipó: rozsliszt, sárgarépa, magok, kovász.
Kicsit hibrid megoldás, hiszen a kovász mellett kevés élesztő is került bele, de ettől alkalmassá válhat egy hétköznapi kenyérsütésre is akár... És végre kovászosban is találtam olyant, amit egy kis zöldség hozzáadásával gazdagíthatjuk a rost- és tápanyagtartalmat, az ízélményről nem is beszélve.

Hozzávalók:
260 g világos rozsliszt
290 g BL80 kenyérliszt
16 g kovászmag
10 g élesztő
140 g friss sárgarépalé
100 g reszelt sárgarépa
90 g magkeverék (tökmag, napraforgómag, lenmag stb.)
16 g só
rizsliszt a szóráshoz.

  1. Először elkészítjük a kovászt. Ehhez a rozslisztből 160 g-ot elkeverünk a kovászmaggal és 160 g langyos vízzel, majd a pulton legalább 16 órán át állni hagyjuk. Előkészítjük magokat is: ha tökmagot, napraforgómagot használunk, azt egy üres serpenyőben előpirítjuk, így ízesebb lesz a kenyérben. Aztán összekeverjük a többi maggal és a sóval, illetve 90 g forró vízzel leforrázzuk. A dagasztásig ezt is lefedve állni hagyjuk, ettől jól megduzzadnak, mire a kenyérbe kerülnek.
  2. A sárgarépalében feloldjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a kovászt, a magkeveréket, a maradék liszteket, a reszelt sárgarépát és dagasztjuk. Szeretek dagasztani - nincs is dagasztógépem, éppen ezért -, mert hihetetlen, hogy az elején reménytelennek tűnő masszából egyszer csak összeáll a tészta. Ebben az esetben azért ez nem ilyen egyértelmű, hiszen végig kicsit ragadós marad a massza - hiába a rozsliszt már csak ilyen. Miután készen vagyunk, 40 percig letakarva kelesztjük.
  3. Lisztezett felületre borítjuk két részre osztjuk, formázzuk, rizsliszttel megszórjuk és szakajtóba tesszük. Újabb 40 perc pihenés következik.
  4. Időközben a sütőt 200 fokra előmelegítjük egy tepsivel. A cipókat a forró tepsire tesszük, bevágjuk, a sütőbe jégkockákat dobálunk, és 35-40 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...