A kovászomra ma egy másik bevetés várt, de a hűtőben ott figyelt még a kovászos öregtészta, így azzal készítettem. De meggyőződésem, hogy simán kovásszal is ugyanígy működik, esetleg 1-2 evőkanál liszttel kell korrigálni.
Az előtésztához:
150 g kovászos öregtészta
200 g langyos víz
200 g kenyérliszt
A dagasztáshoz:
115 g langyos víz
325 g kenyérliszt
1,5 evőkanál olívaolaj
2 púpos tk. só
- Az előtésztához az öregtésztát a langyos vízben elmossuk, és 200 g kenyérliszttel összegyúrjuk. Langyos helyen hagyjuk 2-3 órát kelni.
- Ha már látjuk, hogy dolgozik a tésztánk (buborékozik), hozzáadjuk a többi vizet és lisztet. Jól összedolgozzuk, és mielőtt a többi hozzávalót is beletennénk, kiveszünk 150 g öregtésztát belőle a következő sütéshez.
- Hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, és jöhet a dagasztás, csapkodás, ahogy a kenyérnél is szoktuk.
- A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
- Amikor nem ragad, 10 egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, és kissé lisztezett felületen 10 percig pihenni hagyjuk.
- Ezután a gombócokat egyenként formázzuk: kissé lisztezett felületen, sodrófával a kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Figyelem! Nem lángost készítünk, ne álljunk neki kézzel nyújtogatni, mert akkor nem fog felpúposodni! Óvatosan tepsire helyezzük, és letakarva még 10 percig pihentetjük.
- Az előmelegített sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése