2020. május 2., szombat

Pita kovászos öregtésztával

A mai napra gyrost terveztünk ebédre - csak úgy házilag elkészítve. Ilyenkor pitát is szoktam készíteni, de hagyományosan, élesztővel. Most azonban eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha ezt is kovásszal próbálnám meg. Amúgy a tészta nem egy túl bonyolult valami, igazából keleszteni sem kell. Ha meg nem sikerül? Lepényként is el fog fogyni, ebben biztos voltam.
A kovászomra ma egy másik bevetés várt, de a hűtőben ott figyelt még a kovászos öregtészta, így azzal készítettem. De meggyőződésem, hogy simán kovásszal is ugyanígy működik, esetleg 1-2 evőkanál liszttel kell korrigálni.

 Hozzávalók:
Az előtésztához:
150 g kovászos öregtészta
200 g langyos víz
200 g kenyérliszt
A dagasztáshoz:
115 g langyos víz
325 g kenyérliszt
1,5 evőkanál olívaolaj
2 púpos tk. só

  1. Az előtésztához az öregtésztát a langyos vízben elmossuk, és 200 g kenyérliszttel összegyúrjuk. Langyos helyen hagyjuk 2-3 órát kelni.
  2. Ha már látjuk, hogy dolgozik a tésztánk (buborékozik), hozzáadjuk a többi vizet és lisztet. Jól összedolgozzuk, és mielőtt a többi hozzávalót is beletennénk, kiveszünk 150 g öregtésztát belőle a következő sütéshez.
  3. Hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, és jöhet a dagasztás, csapkodás, ahogy a kenyérnél is szoktuk. 
  4. A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  5. Amikor nem ragad, 10 egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, és kissé lisztezett felületen 10 percig pihenni hagyjuk.
  6. Ezután a gombócokat egyenként formázzuk: kissé lisztezett felületen, sodrófával a kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Figyelem! Nem lángost készítünk, ne álljunk neki kézzel nyújtogatni, mert akkor nem fog felpúposodni! Óvatosan tepsire helyezzük, és letakarva még 10 percig pihentetjük.
  7. Az előmelegített sütőben 5-8 perc alatt készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...