2020. május 19., kedd

Kifli d'Italiano

A Facebookon osztott meg valaki egy gasztrovideot, amiben ilyen paradicsomos kiflit készítettek - élesztővel. Nagyon jól nézett ki, így gondoltam, "átkovászosítom". Na meg két kamaszfiú mellett nem kezdek bele sütésbe 25 dkg lisztből, így mindjárt dupláztam az adagot.
Szóval, valami eszméletlenül könnyed, paradicsomos, mozzarellás, bazsalikomos és oregános kiflit tessék elképzelni. (Megjegyzem, a mozzarellát én is csak elképzelem, mert mire nekikezdtem a sütésnek, valahogy "elpárolgott" a hűtőből az erre szánt sajt, így maradt a trappista. Na majd legközelebb.)


Hozzávalók:
200 g kovász
500 g liszt (BL80)
30 g cukor
10 g só
240 ml paradicsomlé
2 tojás
60 g vaj
mozzarella sajt
oregánó, bazsalikom ízlés szerint
tej a kenéshez

  1.  A kovászt dagasztótálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsompürét, a tojásokat és a cukrot, majd alaposan elkeverjük. Erre szitáljuk a lisztet, jól eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a sót is. További dagasztást követően beletesszük a vajat is, és alaposan kidolgozzuk a tésztát: ahogy bármelyik más kovászos tésztával is tennénk. Ha kész, olajozott tálban 30 percig pihentetjük. (Ha nem ragad, a vaj miatt nincs szükség olajozásra, nekem kicsit ragadós volt.)
  2. Lamináljuk a tésztát, és megszórjuk az apróra vágott (vagy a szárított) oregánóval. Majd 30 percenként még kétszer hajtogatjuk. Az utolsó hajtogatás után 1 órát pihentetjük.
  3. A tésztát 18 egyforma részre osztjuk, gömbölyítjük, és 20 percig letakarva tovább pihentetjük.
  4. Háromszögszerű formára nyújtjuk, a szélesebb végére helyezzük a hasábba vágott sajtot, egy réteget ráhajtunk, majd jól "lehegesztjük", hogy ne tudjon kifolyni a sajt. Feltekerjük és tepsire helyezzük. Letakarva megkelesztjük, vagy hűtőben kelesztjük - attól függően, mikor szeretnénk sütni.
  5. Ha megkelt, tejjel megkenjük, kevés bazsalikommal megszórjuk a tetejét, és előmelegített sütőben 170 fokon 15-17 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Babkesz, ahogy nyultanti kitalálta ;)

  Amióta kovászolok, és még az eddiginél is többet foglalkozom a sütéssel, azóta ismerkedtem meg a babka kaláccsal és a barchesszel is. Mind...